Melepaskan segalanya. Melepaskan apa yang ada, melepaskan segalanya apa yang ada demi apa yang kita tiada. Tiada. 0

nmhafiz | 9:48 PM |

Orang cakap demi berlaku adil, jangan pilih dua-dua. Aku terkadang fikir begitu juga, tapi bukan begitu caranya menyelesaikan masalah. Salah seorang harus terkorban, tak perlulah. Jangan ada sesiapa yang pergi jahanam demi orang lain. Bangkai bernyawa itu kita yang mengira usia terkadang tersalah bahasa berkata, agar bahagia itu wujud bertimpal atas derita orang lain. Bangkai bernyawa yang tak mengenal rupa dan usia. Bangkai itu mungkinkah kita ?

Orang cakap demi berlaku baik, jaga bahasa dan tutur kata, jangan pilih jalan yang buruk. Aku terkadang terhasut dengan perasaan sendiri, mengarut tanpa henti, kata orang lain dituruti agar hati sendiri punah ranah akibat dengki, tak perlulah. Jangan ada sesiapa pergi mati akibat diri ini, takkan berbaloi. Bangkai bernyawa menuntut bahagia, bangkai bernyawa akhirnya mati dalam sengsara.

Orang cakap hati-hati dalam menapak langkah. Waspada itu perlu ada, percaya itu letak kemudian. Kesekian kalinya aku berlaku lawan, padah itu aku yang terima akhirnya. Celaka.

Jangan percayakan sesiapa, jangan. Kelak kau akan menderita wahai si bangkai bernyawa. Kelak mereka akan datang menuntut daripadamu suatu yang kamu sendiri tidak miliki. Mereka takkan berhenti daripada menyeksa hidupmu demi kesenangan mereka sendiri. Mereka manusia durjana, lagi hina daripada kamu wahai si bangkai bernyawa. Tiada kamu, mereka takkan bahagia. Mereka manusia durjana, hati-hati dengan kata-kata manis mereka.


Celaka.


Aku tujukan kepada KAU ! Bukan orang lain. Faham ?

Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya. Gunakan akal kamu seolah-olah nyawa kamu bergantung kepadanya.

0 Responses So Far: